Magyarország legjobbjai: Az 5 + 2 legszebb meglátogatható romantikus kastély

Magyarország számos különleges kastéllyal büszkélkedhet, amelyekből mi most összegyűjtöttük a legszebbeket, amelyek egy romantikus séta erejéig vagy akár egy hétvégi kikapcsolódás helyszíneként is meglátogathatóak.
Magyarország legjobbjai: Az 5 + 2 legszebb meglátogatható romantikus kastély
Festetics kastély

1. Festetics-kastély

A Festetics-kastély építése 1745-ben kezdődött Festetics Kristóf megbízásából. A főúri család egészen 1944-ig a kastélyban élt. Napjainkban a Helikon Kastélymúzeumnak és konferenciaközpontnak ad otthont az épület. A kastély egyik legszebb terme 1801-ben készült el, nevezetesen a könyvtárterem, ahol több olyan ritkaság is található melyekből csak néhány darab készült a világon. Az egykori ebédlőben ma operakoncerteket, hangversenyeket és luxusesküvőket tartanak. A kastély angolkertjében és pálmaházában sétálva teljes nyugalom vesz körül mindent. A kert ékességei közé tartozik a halastó, az itt élő több mint 40 vízimadárfaj, és Európa legnagyobb hibiszkuszgyűjteménye.

A második világháborút és az azt követő időszakot sok magyar kastély megszenvedte, a Festetics-kastély épülete, bútorzatának egy része és könyvtára azonban épen maradt. A könyvtár megmenekülése annak is köszönhető, hogy a fosztogatásokat megelőzendő a könyvtári szárnyat az ott elraktározott berendezési tárgyakkal együtt elfalazták. Kisebb berendezési és dísztárgyak máig tisztázatlan körülmények között a háborús idők zűrzavarában vagy utána kallódtak el a kastélyból.

Jegyárak (kastély + 5 kiállítás):

  • A felnőtt belépő 4 400 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 2 200 Ft.

Nyitvatartás (időszaktól függően):

  • (H-V): 9:00/10:00 - 17:00/18:00

TIPP:

Töltsön el néhány napot Keszthelyen és válassza a kastély közelében található Kristály Hotel Keszthely-be szóló utalványunkat korlátlan wellnessel és félpanziós ellátással.


Edelényi-kastélysziget

2. Edelényi-kastélysziget

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyt Magyarország legnagyobbjai között tartják számon. A kastély a barokk építészet kiemelkedő emléke, ennek ellenére a rendszerváltás idején üresen, omladozva állt. Végül 2012-2014-ben újították fel, így napjainkban már régi pompájában tündökölhet. Itt található Magyarország egyik legnagyobb összefüggő rokokó falképsorozata. A kastély történetével egy látványos 3D-s filmen keresztül is megismerkedhet minden látogató. A gondozott park mintegy 12 hektáron terül el. Időközönként meghirdetett tematikus hétvégék, és jelmezes tárlatvezetés is várja az Edelénybe érkezőket.

A kastély építtetője, L’Huillier János Ferenc 1668-ban született Elzász‑Lotaringiában és a kor nemesi származású ifjainak tipikus életpályáját választotta: katona lett. Mindössze 18 esztendősen vett részt Buda várának visszafogla­lásában és ettől kezdve életének jelentős része Magyarországhoz kötődött. 1700-ban szerezte meg az edelényi birtokot II. Rákóczi Ferenchez kötődő barátságának köszönhetően.

Jegyárak:

  • A felnőtt belépő 1 700 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 850 Ft.

Nyitvatartás (időszaktól függően):

  • (H): Zárva
  • (H-V): 10:00 - 17:00/18:00

TIPP:

Miskolc mindössze egy rövid autóútra található Edelénytől, ahol meglátogathatja a Barlangfürdőt, a Diósgyőri Várat, a Tündérkertet, vagy akárt a közelben lévő Lillafüredet is. A Miskolcon található szállások ajánlataihoz kattintson ide.


Károlyi-kastély

3. Károlyi-kastély (Fehérvárcsurgó)

A Károlyi-kastély építése 1844-ben kezdődött Ybl Miklós felügyeletével és egészen 1858-ig tartott. A kastély építtetője gróf Károlyi György volt, Széchenyi István gróf egyik legközelebbi barátja. A kastély viszontagságokkal teli múlttal rendelkezik de mára újra régi formájában tekinthető meg. A számos kulturális és zenei programon túl, amelyeket itt rendeznek a kastély történetéről egy kiállítás is megtekinthető. Itt kapott helyet az egykor Párizsban élő Fejtő Ferenc teljes könyv- és archívumállománya a folyamatosan gyarapodó könyvtárban. A kastély egyik legszebb látványosságát, a csipketeraszt az épület megkerülésével, kívülről lehet megcsodálni. A közel 50 hektáros kastélyparkban igazán romantikus sétákat lehet tenni a hatalmas fák árnyékában.

Különlegesség, hogy a szakmai működést mind a mai napig az épületben élő Károlyi család irányítja. Gróf Károlyi György 1877-ben bekövetkezett halála után Csurgót a másodszülött fiú, Viktor örökölte, korai halála után pedig a kastély tulajdonosa idősebbik testvére, Károlyi Gyula lett. Az ő idősebbik fia volt Károlyi Mihály a fiatalabbik pedig Károlyi József, aki a jelenlegi vagyonkezelő nagyapja volt.

Jegyárak:

  • A felnőtt belépő 1 300 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 1 000 Ft.

Nyitvatartás (időszaktól függően):

  • (H-V): 10:00 - 17:00/18:00

TIPP:

A környék remek lehetőségekkel van tele az aktív pihenést kedvelők számára is. A közelben található például a Bakony egyik leghangulatosabb patakvölgye, a Gaja-szurdok, amely könnyű túrákra és akár egy kellemes családi piknikezésre is alkalmas.


Esterházy-kastély Tata

4. Esterházy-kastély (Tata)

A tatai Esterházy-kastély 1751 és 1806 között épült, és egészen 1945-ig az Esterházy család birtokában volt. A kastélyban számos uralkodói vendéget is fogadtak és sok országos esemény zajlott itt. Az épületegyüttes számos részből állt: díszudvar, lakószárnyak, kocsiszín, istállók, saját színház. A műemlék együtteséből kiemelkedik a főépület arányosan impozáns tömbje, melynek kéttornyú déli homlokzata az Öreg-tó partján álló Esterházy-sétányra néz. A kastélyépület egy nagyszabású kompozíció része, amelybe a tatai várat, sőt az Öreg-tavat is belekomponálta az épület tervezője, Felner Jakab. A kastélyban a mai napig tartanak rendezvényeket és kiállítás is látogaható benne. A Béke-szigete elnevezésű, élményalapú tárlat a grófi család hétköznapjait és nemzetközi jelentőségét mutatja be. A korhűen berendezett enteriőrökben izgalmas műtárgyak mesélnek az Esterházyak múltjáról.

A kastély történetéhez jelentős események fűződnek. Például 1809-ben I. Ferenc osztrák császár és magyar király és felesége, Mária Ludovika királyné három hónapig a kastélyban lakott a vesztes napóleoni csatákat követően. Ebben az évben írták alá a schönbrunni békeszerződést a kastély északi toronyszobájában. A békekötés tiszteletére az Esterházy család emlékszobát rendezett be.

Jegyárak:

  • A felnőtt belépő 2 500 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 1 250 Ft.

Nyitvatartás (időszaktól függően):

  • (H): Zárva
  • (K-V): 10:00 - 18:00

TIPP:

Tatától egy rövid autóútra található Komárom, ahol a kastély felfedezését követően igazi fürdőélményben is része lehet. A Thermal Hotel a Brigetio Gyógyfürdő területén található így a bejelentkezést követően már csobbanhat is a medencékben! Ajánlatunk a korlátlan termálfürdőzésen túl bőséges reggelit és a környék nevezetességeinek felfedezéséhez szóló kedvezménykártyát is tartalmaz.


Esterházy kastély

5. Esterházy-kastély (Fertőd)

Az Esterházy-kastélyegyüttes építése és fénykora az egyik legbefolyásosabb korabeli arisztokrata család fejének, Esterházy „Fényes” Miklós hercegnek köszönhető, aki 1762-től egészen haláláig (1790) folyamatosan azon dolgozott, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz hasonló rezidenciáját, így a kastély az ő életművének is tekinthető. A 126 szobából álló, francia mintára barokk-rokokó stílusban épült patkóalakú kastély és a mellé épített bábszínház, orangerie, operaház, lovarda és számos egyéb épület, nem éppen a szerénységéről híres, de pont ez vonzza a rengeteg turistát ide napjainkban. A francia park 300 hektáron terül el, ahol szökőkutak, gondozott sétányok és vízesés is találhatóak. A sokáig elhagyatottan álló kastélyt, melynek állaga folyamatosan romlott, jó pár éve nagy erőkkel újítják fel, hogy visszanyerhesse eredeti fényűző stílusát.

A kastély történetének egyik különlegessége, hogy sokáig Joseph Haydn is itt élt, akit a zenerajongó Miklós herceg nevezett ki udvari karnagyává, valamint számos híres történelmi alak fordult meg itt a herceg élete során, köztük Mária Terézia és Goethe is. Haydn munkásságának köszönhetően az Esterházy-udvar jelentős szerepet töltött be a kor zenei életében és ez mind a mai napig így van. Az Esterházyak teremtette zenekultúra méltó hagyományőrzéseként évről évre ötven körül jár a díszteremben tartott komolyzenei hangversenyek száma.

Nyitvatartás (főszezonban):

  • (H): Zárva
  • (K-V): 10:00 - 18:00

TIPP:

A kultúra kedvelőinek mindenképpen érdemes felfedezniük Sopront, a legszebb középkori városok egyikét, amely nem messze található Fertődtől.


Ha nem csak néhány órát, hanem egy egész hétvégét is szívesen eltöltene egy kastélyban, van néhány tippünk:

Feltöltődés a Tokaji borvidéken

A Gróf Degenfeld Kastélyszálló **** Tarcal területén található, egy gyönyörű szőlőültetvény közepén, a Tokaj-Hegyalja borvidék szívében. Az itt töltött idő igazán régen várt feltöltődést nyújt a nagyszerű borok, és a természetközeli pihenést kedvelők számára. Képzeljen el egy szállodát, ahol órákat tölthet el a fényűző társalgóban vagy könyvtárban, úszhat a szabadtéri medencében, és különleges fogásokat kóstolhat a minőségi borok kíséretében. Ugye, hogy ide mindenképpen el kell látogatnia a párjával?


Mesebeli pompa a kastélyban

A kastély stílusú Borostyán Med Hotel **** egy gyönyörű kert közepén épült, Tamásipusztán, Debrecen közelében. A szálloda éttermében svédasztalos reggelit, ebédet és vacsorát szolgálnak fel. A wellness-részlegben tökéletes kikapcsolódásban lehet részük. Szabadtéri termálmedence, sós vízű medence, homokos strand, fedett medence és 4 pezsgőfürdő, finn, infra és aroma szaunák valamint a sószoba várja a vendégeket. A Borostyán Med Hotel szó szerint egy mesebeli szálloda, amely gyönyörű palotabelsővel rendelkezik. Piros szőnyegek, díszes bútorok és minőségi kiszolgálás jellemzik, amelyek kivétel nélkül mindenkit elvarázsolnak.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Kollár JúliaKollár Júlia
Frissített: 28. 3. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Magyarország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet